Nadenken over je zorgverzekering: heb jij de juiste dekking en prijs?

De zorgverzekering is één van de verplichte verzekeringen in Nederland. Iedereen moet minimaal beschikken over een basisverzekering. Dat wil echter niet zeggen dat er geen verschillen bestaan tussen zorgverzekeringen en zorgverzekeraars. Met name op het gebied van dekking en vrije keuze bestaan er grote verschillen.

Eén van de belangrijkste zaken om op te letten is het type zorgverzekering dat je afsluit. Hierbij bestaan er verschillende soorten: de restitutiepolis, naturaverzekering, combinatieverzekering en de budgetverzekering.

SRBP.nl vertelt je wat ieder type verzekering inhoudt.

Restitutiepolis

Een restitutiepolis is een type zorgverzekering waarbij je vrije keuze hebt in zorgverlening. Heb je bijvoorbeeld een kwaal die behandeld moet worden, dan mag je zelf bepalen waar je deze behandeling laat uitvoeren.

Zorgverzekeraars hebben contracten bij verschillende zorgverleners. Kies je voor een zorgverlener die een contract heeft met de verzekeraar, dan betaal je niets (buiten het eigen risico). Kies je voor een zorgverlener zonder contract, dan moet je doorgaans eerst de kosten voor de behandeling voorschieten.

Deze kan later gedeclareerd worden bij de verzekeraar. Wil je meer weten over de restitutiepolis, lees dan ook het artikel wat is een restitutiepolis.

Naturaverzekering

Een naturaverzekering is in de basis goedkoper dan een restitutiepolis, maar biedt ook net wat minder dekking op het gebied van zorgkeuze.

Bij een naturaverzekering kun je alleen kiezen voor een zorgverlener die een contract heeft met de verzekeraar. Hoewel dit over het algemeen een grote groep is, betekent dit wel dat je minder vrije keuze hebt.

Kies je voor een zorgverlener zonder contract, dan betaal je vaak 20% van de behandeling zelf, naast het eigen risico.

Combinatieverzekering

De combinatieverzekering is, zoals de naam al doet vermoeden, een combinatie van beide bovenstaande vormen.

Hierbij hangt het van het type behandeling af of je volledige vrije keuze hebt, of uit een groep van zorgverleners moet kiezen.

Acute zorg is vaak volledig gedekt bij alle zorgverleners, terwijl zaken als therapie en sommige andere behandelingen beperkter zijn in de keuze. Je kunt in de polisvoorwaarden van de verzekeraar lezen hoe de combinatieverzekering is opgebouwd.

Budgetverzekering

Een budgetverzekering is principe hetzelfde als een naturaverzekering, met het verschil dat een budgetverzekering een beperkter aanbod heeft van zorgverleners.

Hierdoor moet je vooraf bijzonder goed opletten of een zorgverlener is aangesloten bij de verzekeraar.

Het voordeel is dat de budgetverzekering relatief goedkoop is ten opzichte van de andere drie soorten zorgverzekering.

Vooral als je weinig zorg nodig hebt gedurende een jaar, kan een budgetverzekering een goede optie zijn.

lyter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *