De bijzondere en lastige status van fibromyalgie

Het is een aandoening die bij naar schatting 2% van de bevolking voorkomt, maar niet erkend wordt. Fibromyalgie is een bijzonder syndroom, dat wordt gekenmerkt door pijn in het hele lichaam. Deze pijn bevindt zich in de zachte delen van het lichaam en dus niet in de botten of gewrichten. Daarom wordt het ook wel vaak “weke delen reuma” genoemd. 

Fibromyalgie kan niet aangetoond worden met bloedonderzoek, lichamelijk onderzoek of een MRI scan. Sterker nog, het kan eigenlijk met geen enkele objectieve test worden aangetoond. Daarom is de aandoening nog niet onomstreden erkend door de medische wereld.

Toch is de ziekte behoorlijk echt voor de eerdergenoemde 2% van de bevolking.

Zo werkt fibromyalgie

Fibromyalgie wordt voornamelijk gekenmerkt door pijn die zich verspreid over 16 zogenaamde ‘triggerpoints’. Deze bevinden zich onder meer in de onderrug en bij de heupen. Men spreekt van fibromyalgie als de pijn door het hele lichaam aanwezig is op verschillende plekken.

Andere symptomen van fibromyalgie zijn onder meer vermoeidheid, spierstijfheid, moeilijkheid met slapen en hoofdpijn.

Het is vooral het feit dat fibromyalgie zoveel symptomen heeft dat het gelijk lastig maakt en fibromyalgie onder de categorie “syndromen” valt. Een syndroom wordt gekenmerkt door een specifieke groep symptomen, maar in veel gevallen kan de oorzaak verschillen.

Ook bij fibromyalgie lijkt de oorzaak te kunnen verschillen, hoewel er überhaupt weinig bekend is over de oorzaak.

Ondersteuning bij fibromyalgie

Fibromyalgie wordt over het algemeen goed herkend door doktoren en ook bij landelijke gezondheidsorganisaties is er een zekere erkenning voor fibromyalgie.

Omdat het echter niet aangetoond kan worden en nog altijd niks bekend is over de oorzaak, is onderzoek erg lastig: we weten simpelweg niet waar we moeten zoeken.

De behandeling richt zich vooralsnog op symptoombestrijding, met name pijnbestrijding. Hoewel onderzoek door blijft gaan, gaat dit niet erg snel. Dit heeft, naast het eerder genoemde probleem van aantoning, ook te maken met het feit dat fibromyalgie waarschijnlijk niet één ziekte is, maar een paraplubegrip voor diverse aandoeningen.

lyter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *